loader image

Vesti

Otvoreno novo postrojenje sistema za preradu vode u Velikom Gradištu – odličan primer saradnje Evrope, Austrije i Srbije

Na završnoj svečanosti projekta „Socijalno -ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji“ otvoreno je novo postrojenje sistema za vodosnadbevanje na Srebrnom jezeru u opštini Veliko Gradište u čijoj je izgradnji učestvovala i naša kompanija. Izgradnjom  novog  sistema za vodosnadbevanje rukovodila je Austrijska razvojna agencija, a finansiran je sredstvima Evropske unije. Izvođači radova – konzorcijum u sastavu PORR Bau GmbH, UNIHA Wasser Technologie GmbH  i Millennium Team d.o.o. sve planirane radove završio je  pre predviđenog  roka.

-Uverena sam da  4, 5 miliona evra koliko je Evropska unija  uložila u ovaj projekat prestavlja značajnu donaciju  koja će biti od koristi građanima  Srbije. Novi sistem vodosnadbevanja koristiće 25 000 građana u ovom regionu. Posebno je značajno da će uticati na stabilizaciju snadbevanja vodom oblasti Srebrnog jezera koja je i vrlo popularna turistička destinacija  -istakla je Ketrin Vent,  direktor Odeljenja za Srbiju pri generalnom direktoratu za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske unije. 

U ime ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije Republike Srbije zvaničnicima se obratila  Renata Pindžo, pomoćnik ministra, koja je izrazila zadovoljstvo što je  projekat  vodosnadbevanja na Srebrnom jerezu završen u predviđenom roku.

-Republika Srbija uz pomoć Evropske unije realizuje veliki projekat „Socijalno ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji“ čiji je  deo i ovaj  sistem vodosnadbevanja i na čemu se i ovom prilikom zahvaljujemo.

Dragan  Milić  predsednik opštine Veliko Gradište istakao je da je izgradnja sistema za vodosnadbevanje primer dobre saradnje sa Evropskom unijom i njenim fondovima, Vlade Republike Srbije i lokalne samouprave.

-Želim da istaknem da je objekat završen nekoliko dana pre roka. Ovaj sistem za vodosnadbevanje je veoma značajan za nas jer imamo ambicije da razvijemo turizam,  imamo Srebrno jezero, reke Dunav i Pek  i slobodno mogu da kažem da postajemo lider jezerskog turizma.

Johanes  Egner ambasador Austrije u Srbije  naglasio je da je sistem vodosnadbevanja još jedan primer odlične zajedničke saradnje.

-Smatram da je ovo važan projekat za ovaj region i sjajan primer dobre saradnje između Evropske unije, države Srbije i opštine Veliko Gradište. U ime Austrijske razvojne agencije ADA koja je implementirala ovaj projekat želim da se zahvalim gradonačelniku i administraciji grada na izuzetno dobroj saradnji. Svi su imali u vidu koliko je to važno za razvoj regiona i turističkog potencijala Srebrnog jezera i sjajan primer kako Evropa, Austrija i Srbija mogu da urade nešto zajedno, za sve građane. Austrija je spremna da i dalje pomaže ovom regionu i čitavoj Srbiji za razvoj socijalnog i turističkog potencijala – istakao je Johanes Egner, ambasador Austrije u Srbiji.

Izvodjenje radova na Sistemu za preradu vode u Velikom Gradištu 

Pretraga

Najnovije vesti