loader image

Vesti

​Svečano otvoren Državni data centar

Državni data centar u Kragujevcu, čija je izgradnja poverena našoj kompaniji Millennium Team, svečano otvoren za nešto manje od godinu i po dana od trenutka kada je položen kamen temeljac, 3. jula 2019. godine. U Državnom data centru će biti smeštena i prva državna platforma za veštačku inteligenciju koja će biti na raspolaganju državi, lokalnoj samoupravi, kao i univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startapima. Ana Brnabić , predsednica Vlade Republike Srbije, 18. decembra 2020. svečano je otvorila Državni data centar u Kragujevcu, položivši na postament kapsulu u kojoj su poruke kragujevačkih mališana, ispisane prilikom postavljanja kamena temeljca.

-Otvaranjem Državnog data centra postali smo zemlja sa najmodernijom bankom podataka, gde će biti pohranjeni podaci građana, domaćih, ali i velikih svetskih kompanija. Ovaj dan predstavlja prekretnicu u daljem razvoju Kragujevca i Srbije i pokazuje da konačno postajemo ozbiljna zemlja sa ozbiljnim institucijama, koja štiti građane i njihove podatke. Takođe, i drugim zemljama pokazujemo da možemo da štitimo i njihove podatke, rekla je premijerka, podsetivši na to da je Švajcarska poznata po bankarskom sistemu i da se obogatila na tome što je u svakom trenutku mogla da garantuje čuvanje novca pojedincima i kompanijama istakla je Ana Brnabić, premijerka Srbije.

O svim izazovima koji su bili pred izvođačima tokom izgradnje Državnog data centra, koji je uspešno i u rekordnom roku završen, između ostalih i uprkos i nezapamćenoj situaciji u kojoj se trenutno nalazimo, pandemiji virusa COVID 19, govorio je Mihajlo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elkrtronsku upravu.

-Naši neimari su dobili jedinstvenu priliku, a od danas i referencu u izgradnji ovakvih IT objekata. Hvala projektantu Mašino projektu i izvođaču Millennium Team-u i nadzoru Beo potezu na profesionalno urađenom poslu i beskonačnom strpljenju da slušaju investitorske zahteve, ali i posvećenosti da posao završimo u planiranom roku. Ovakvi objekti se u svetu grade za, oko, tri godine. Mi naš puštamo za godinu i pet meseci nakon postavljanja kamena temeljca i to bez ijednog potpisanog aneksa ugovora sa izvođačem. Pritom smo uspeli da se izborimo i sa uništavanjem neeksplodiranih ubojitih sredstava, bombi iz II Svetskog rata, koje su nas ovde zatekle kao i virusom korona koji nije mimoišao ni naše gradilište. Mnogo je domaćih firmi doprinelo na gradnji, četitam im na ovom uspehu istakao je Mihajlo Jovanović.

Ugovori o komercijalnom korišćenju Data centra potpisani su sa više domaćih i inostranih kompanija, među kojima su i Huawei i IBM. Otvaranju Data centra prisustvovali su i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, ministar bez portfelja Nenad Popović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Pretraga

Najnovije vesti