loader image

Vesti

Millennium Team na konferenciji “Energetske perspektive i izazovi”: Srbija između strategija i interesa Istoka i Zapada

Regionalna konferencija “Energetske perspektive i izazovi” održana je 11. marta u Master centru Novosadskog sajma, kao drugi dan manifestacije “Međunarodni dani energetike i investicije“ a mogućnost da se predstavi  vodećim firmama u ovoj oblasti imala je i naša kompanija Millennium Team kao partner konferencije. 

Kako se veliki broj srpskih kompanija iz oblasti energetike nalazi upravo na teritoriji AP Vojvodina (Srbijagas, NIS, Gazprom, Transnafta, Banatski Dvor, Euro Petrol i mnogi drugi) odlučeno je da se posle dve u Beogradu, prva energetska konferencija u 2016. održi u Novom Sadu.

Konferenciju je, u ime Vlade Srbije, otvorio je ministar energetike Aleksandar Antić koji je istakao važnost zajedničkih strategija u regionu i šire i rekao da je Srbija zemlja koja je dobro povezana sa drugim zemljama i balansira između država članica EU i onih koje to nisu.

-Srbija je prva zemlja koja je članica Energetske zajednice koja je implementirala Treći energetski paket. Na Srbiji je da završi modernizaciju energetskog sektora, pre svega elektroenergetsku industriju. Takođe treba iskoristiti obnovljive izvore energije, naročito energiju vetra, koja je vrlo prisutna u Vojvodini. Srbija bi do 2020. godine trebala da dostigne 27% potrošnje energije iz obnovljivih izvora, što je plan koji smo pred sebe postavili zbog smanjenja zagađenja. Počelo je da se radi na Transbalkanskom koridoru od Ukrajine i Moldavije do BiH i Crne Gore i južne Italije i taj projekat je veoma važan jer jeftina električna energija mora da se sa Istoka Evrope prebaci na Zapad gde je mnogo skuplja“, rekao je ministar Antić.

Učesnicima konferencije obratio se  Hendrik G. C. Van der Dool, ambasador Kraljevine Holandije u Beogradu koji je pohvalio Vladu Srbije zbog uvođenja zakona u energetici i njihovog sprovođenja. Holandija je pomogla izgradnju centra za biomasu u Banatu koja predstavlja zaokret ka zelenijim i održivijim tehnologijama. Publici se zatim obratio Freek Janmaat, šef Ekonomskog odeljenja Delegacije EU u Srbiji koji je napomenuo da infrastruktura igra važnu ulogu, a da će komisija pružiti sredstva, a i međunarodne organizacije će pružiti finansijsku podršku Srbiji. Anna M. Boulos, u ime Ekonomskog odeljenja Ambasade SAD, obratila se na kraju otvaranja i rekla da će SAD i EU svesrdno pomoći Srbiji da postane manje ranjiva u smislu energetske sigurnosti.

Na prvom panelu na kojem se govorilo o tržištu nafte “Putevi i stranputice nafte u 2016.” učestvovali su Tomislav Mićović, Udruženje naftnih kompanija Srbije; Branko Radun, Politički analitičar; Dr Dragan Govedarica, katedra za naftno-petrohemijsko inženjerstvo, Tehnološki fakultet Novi Sad; Vera Kalinić, EURO PETROL, a moderator je bila Jovana Gligorijević.

Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa, prezentovao je case study tokom kojeg je rekao da su Srbijagas proglašavali gubitašima, ali je kompanija spasila puno preduzeća i time uspela da spreči pad privrednih aktivnosti u zemlji.

-Naplata je narasla na 80% a prekinuli smo da isporučujemo gas koji se ne plaća. Naplatili smo neke stare dugove. Po meni nije za hvalu ali smo ispoštovali smanjenje broja zaposlenih za 8%. Socijalna davanja ako budu i postojala, moraju da budu jasno definisanja. A nema više isporuke gasa ispod cene ili onima koji ne plaćaju. Konverzija u kapital je trajno izgubljen novac, koji je kompanija morala da nadoknadi iz eksternih izvora putem zaduživanja kod banaka- rekao je Bajatović.

Na drugom panelu “Gasna slagalica, Jug, Turska, Bugarska, Krk…” govorili su Sergej Komlev, Direktor direktorata za formiranje ugovora i cena Gasprom Exporta; Jovica Budimir, izvršni direktor JP Srbijagas; Tomislav Vojnić Purčar, osnivač i direktor kompanije EURO GAS Subotica, Srbija. Moderator: Milan Đukić, SrbijaGas

Treći panel “Električna energija u regionu Teslinih naslednika” okupio je sledeće učesnike: Dejan Stojčevski, Tehnički direktor Seepex; Mirjana Filipović državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike; Cvijetko Žepinić, Izvršni direktor Elektroprijenos Banja Luka; Nikola Petrović, direktor JP Elektromreže; Seka Kuzmanović, direktorica ZP Elektrokrajina a.d. Banja Luka. Moderator: prof. dr Sanja Filipović, Ekonomski institut Beograd.

Case Study – “Globalni energetski rat” prezentovao je Konstantin Simonov, Generalni direktor Fonda za nacionalnu bezbednost, Rusija, a na poslednjem panelu “Balkan Goes Green” učestvovali su Igor Aleksandrovič Majnicki , šef departmana Gazprom eksporta; prof. dr Vladimir Katić , Fakultet tehničkih nauka; Miloš Colić, direktor New Enery Systems Vetropark Kovačica; Nikola Zdravković, novinar; Moderator: Jovana Gligorijević.

Pretraga

Najnovije vesti