loader image

Vesti

Obilićev venac najbolje rekonstruisana garaža u Evropi

Garaža Obilićev venac čiju je rekonstrukciju i dogradnju realizovala naša kompanija Millennium Team u konzorcijumu sa PMC Inženjeringom i Termomontom, dobila je prvu nagradu u kategoriji najbolje rekonstruisane garaže na konkursu Evropske parking asocijacije (EPA), čiji su pobednici proglašeni u Malagi.

Konkurs za najveća dostignuća u parkiranju, EPA objavljuje na svake dve godine i to u pet kategorija: novi objekti za parkiranje odnosno garaže, rekonstrukcija postojećih garaža, ulično parkiranje, inovacije u parkiranju i marketing u oblasti parkiranja. Javno komunalno preduzeće „Parking servis“ se na konkurs, koji je objavljen prošle godine, prijavilo sa projektom rekonstrukcija i nadogradnja garaže Obilićev venac, u kategoriji rekonstrukcija garaža. Obilićev venac u finale je ušao sa još dva projekta – rekonstrukcije garaža iz Belgije (Brisela i Zaventema).

Projekat Garaže Obilićev venac  pobedio je u konkurenciji 40 garaža iz zemalja Evropske unije i  jedini je predstavnik van granica EU.  

 -Dokazali smo i to da je nivo rekonstrukcija javnih prostora i objekata na najvišem evropskom nivou. To nam daje uverenje da smo na pravom putu i motivaciju da na isti način uradimo i preostale projekte na putu potpune rekonstrukcije Beograda – rekao je Marko Stojčić, glavni urbanista Beograda.

Direktor „Parking servisa“ Andrija Čupković je podsetio da je Građevinski fakultet 2013. godine uradio analizu koja je pokazala da je garaža „Obilićev venac“ nestabilna, apsolutno nebezbedna i da treba da bude zatvorena.

– Veoma smo ponosni. Zahvaljujem Gradu Beogradu na velikoj podršci, Evropskoj parking asocijaciji i mom timu koji je predano radio na ovome – rekao je Čupković nakon proglašenja pobednika u kongresnoj dvorani u Malagi, gde se održava  kongres Evropske parking asocijacije.

Naveo je da je konkurs EPA bio prilika da se uporedimo sa projektima u Evropi i istakao da pobeda dovoljno govori na koji način je „Parking servis“ radio na projektu rekonstrukcije garaže  Obilićev venac. Čupković je podsetio da je garaža  Obilićev venac 2018. godine  dobila Parksmart sertifikat za prvu zelenu garažu u Evropi.

– Više od 150 uslova smo morali da ispunimo da bi dobili prvu sertifikovanu zelenu garažu u Evropi. Takvih garaža u Americi ima 15, u Кini jedna i u celoj Evropi samo jedna, a to je naša garaža Obilićev venac -rekao  je Čupković.

Predsednik Evropske parking asocijacije Lorens Banerman istakao  je da su svi kandidati na konkursu bili dobri, a da je o pobednicima odlučivao nezavisni, kvalifikovani žiri koji je posetio sve garaže. Istakao je da je renoviranje garaže  Obilićev venac jedan vrlo inovativan evropski projekat i da su svi bili impresionirani stepenom posvećenosti koji je uložen u taj projekat.

Pretraga

Najnovije vesti